آیا مجوز تاسیس داروخانه به غیر داروسازان صار میگردد؟ در این خصوص باید بدانید که در سالهای اخیر، تغییرات قابل توجهی در قوانین تاسیس داروخانهها بهوجود آمده که امکان تأسیس این مراکز را برای افراد غیر داروساز نیز فراهم کرده است. در واقع این تصمیم از سوی سازمان غذا و دارو با هدف افزایش رقابت، بهبود دسترسی افراد جامعه به دارو و کاهش بحران نبود دارو در کشور اتخاذ شده است.
بااینحال چنین تصمیمی ابهامات و نظرات مختلفی را از سوی جامعه پزشکی و عموم مردم به همراه داشته و چالشهایی را به وجود آورده است. پس افرادی که قصد دریافت مجوز تاسیس داروخانه را دارند، شایسته است که قبل از هر اقدامی با چالشها و فرصتهای پیش روی خود آشنایی پیدا کرده و اطلاعات کافی در این زمینه را کسب نمایند.
آیا افراد غیر داروساز میتوانند اقدام به تاسیس داروخانه کنند؟
در سالهای اخیر، تغییرات قابل توجهی در قوانین تاسیس داروخانهها بهوجود آمده که به موجب آنها، امکان دریافت مجوز، برای افراد غیر داروساز نیز فراهم آمده است. بر اساس این قوانین جدید، مجوز داروخانه بهصورت امتیازبندی اعطا میشود و افرادی که پتانسیل کسب امتیازات لازم را داشته باشند، میتوانند اقدام به تأسیس داروخانه نمایند. هرچند این تغییرات، فرصتهای جدیدی را برای کارآفرینان ایجاد کرده، اما چالشهایی نیز در زمینه کیفیت خدمات و نظارت بر داروخانهها به همراه داشته است.

شرایط تاسیس داروخانه توسط غیر داروسازان چیست؟
در حال حاضر طبق قوانین موجود، امکان تاسیس داروخانه برای افراد غیر داروساز، با رعایت شرایط و قوانین خاصی وجود دارد. این شرایط به دستههای مختلفی تقسیم میشوند که هر یک الزامات و مقررات، مختص به خود را دارند. بنابراین آشنایی با این شرایط، گامی اساسی در راستای راهاندازی موفق داروخانه به شمار میآید.
شرایط مربوط به شهرها
تاسیس داروخانه در یک شهر به عوامل متعددی بستگی دارد که یکی از مهمترین آنها امتیازدهی به شهرها بر اساس جمعیت و نیازهای بهداشتی آنها است. در این راستا شهر تهران با امتیاز ۲۸۵۰ در صدر قرار دارد که نشاندهنده پتانسیل بالای این شهر، برای راهاندازی داروخانه خواهد بود. اما سایر شهرها نیز بر اساس ویژگیهای جمعیتی و نیازهای درمانی خود، طبق لیست زیر امتیازبندی میشوند:
- شهرهایی با جمعیت یک میلیون نفر و بیشتر، ۲۸۰۰ امتیاز دارند.
- شهرهایی با جمعیت ۵۰۰ هزار تا یک میلیون نفر، ۲۷۰۰ امتیاز دارند.
- شهرهایی با جمعیت ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار نفر، ۲۶۰۰ امتیاز دارند.
- شهرهایی با جمعیت ۱۰۰ تا ۳۰۰ هزار نفر، ۲۴۰۰ امتیاز دارند.
- شهرهایی با جمعیت ۵۰ تا ۱۰۰ هزار نفر، ۲۲۰۰ امتیاز دارند.
- شهرهایی با جمعیت کمتر از ۵۰ هزار نفر، ۲۰۰۰ امتیاز دارند.

البته توجه کنید که یکی از نکات کلیدی در فرآیند تاسیس داروخانه، در نظر گرفتن حد نصاب امتیاز برای متقاضیان است. به بیان دیگر در صورتیکه در یک شهر یا روستا، فردی با حد نصاب مشخص شده وجود نداشته باشد، دانشگاه علوم پزشکی محل، با انتشار اطلاعیهای در بخش آگهی های حوزه بهداشت و درمان، به فردی که بالاترین امتیاز را کسب کرده، مجوز تاسیس داروخانه را اعطا میکند. البته در زمان انتشار اطلاعیه مهلت یک ماهه نیز برای اعتراض تعیین میگردد.
شرایط مربوط به مدرک تحصیلی
شرایط مربوط به مدرک تحصیلی، یکی دیگر از ملاکهای امتیازدهی، جهت اخذ مجوز تاسیس داروخانه به غیر داروسازان به شمار میرود. باید بدانید در امتیازبندی که بر اساس مدرک تحصیلی افراد انجام میشود، هرچه سطح تحصیلات بالاتر باشد، امتیاز بیشتری به فرد تعلق میگیرد. در واقع این سیستم امتیازدهی، به منظور تشویق افراد برای ارتقاء سطح علمی و تخصصی آنها تعریف شده است.
- تعیین ۲۲۰۰ امتیاز برای مدرک دکترای تخصصی داروسازی با پایه داروسازی
- تعیین ۲۰۰۰ امتیاز برای مدرک دکترای عمومی داروسازی
- تعیین ۱۷۵۰ امتیاز برای مدرک کارشناسی ارشد داروسازی
- تعیین ۱۶۰۰ امتیاز برای مدرک کارشناسی داروسازی
- تعیین ۱۰۰۰ امتیاز برای مدرک کارشناسی ارشد و بالاتر در رشتههای علوم پزشکی
- تعیین ۸۰۰ امتیاز برای مدرک کاردانی و کارشناسی در رشتههای علوم پزشکی
- تعیین ۶۰۰ امتیاز برای مدرک دانشگاهی رشتههای غیر علوم پزشکی
- تعیین ۵۰۰ امتیاز برای مدرک دیپلم

شرایط بومی بودن برای دریافت مجوز تاسیس داروخانه به غیر داروسازان چیست؟
بومی بودن افراد یکی دیگر از پارامترهای مهم، در فرآیند دریافت مجوز داروخانه به شمار میآید. در حقیقت افراد بومی شهرستان یا استان، به دلیل آشنایی با نیازهای بهداشتی و درمانی محلی، شرایط مناسبتری برای اخذ این مجوز دارند. این آشنایی به آنها کمک میکند تا بهتر بتوانند به نیازهای جامعه پاسخ دهند و خدمات بهتری را ارائه نمایند. برهمین اساس امتیازاتی که برای بومی بودن متقاضیان استان در نظر گرفته شده برابر با ۵۰ و متقاضیانی که بومی شهرستان هستند، میتوانند در حدود ۱۰۰ امتیاز برای اخذ مجوز موردنظر کسب نمایند.
شرایط مربوط به ایثارگری
بر اساس قوانین موجود، افراد غیرداروسازی که جزو خانواده ایثارگران هستند، از امتیاز ویژهای برای دریافت مجوز داروخانه برخوردار خواهند بود. در واقع امتیازدهی به این افراد، بر اساس سوابق ایثارگری آنها انجام میشود. به عنوان مثال رزمندگان دوران دفاع مقدس، برای هر ماه حضور خود در جبهه، ۱۰ امتیاز دریافت میکنند. درحالیکه جانبازان با درصدهای مختلف جانبازی نیز امتیازات متفاوتی را کسب خواهند کرد. مثلا جانبازان ۲۵ درصد ۵۰ امتیاز و جانبازان بالای ۷۰ درصد، درحدود ۳۰۰ امتیاز دریافت میکنند.

همچنین فرزندان شهدا امتیازی برابر با ۳۰۰، همسر، پدر و مادر شهید ۲۰۰ امتیاز را دریافت میکنند و برادر یا خواهر شهید میتوانند ۵۰ امتیاز در این سیستم اخذ نمایند. البته توجه نمایید که ملاک اصلی برای محاسبه این امتیازات، حضور رزمندگان در جبههها بین ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ تا ۳۱ شهریور ۱۳۶۷ در نظر گرفته شده است.
مراحل تاسیس داروخانه توسط غیر داروسازان چیست؟
تأسیس داروخانه فرآیندی پیچیده و چند مرحلهای است که شامل رسیدن به حد نصاب امتیازهای اعلامی در آییننامه تأسیس داروخانه، تکمیل مدارک و ثبتنام در سامانه غذا و دارو میشود. پس از بررسی مدارک، توسط کمیسیون مربوطه و صدور تأییدیه، مؤسسان باید محلی مناسبی را برای داروخانه آماده کرده و آن را تجهیز نمایند. استخدام تکنسین مجرب و آموزش دیده و توجه به تعرفههای درنظر گرفته شده مثل حق فنی داروخانه 1404 نیز از دیگر مراحل ضروری برای تاسیس داروخانه هستند. در نهایت پس از افتتاح داروخانه، بازرسی نهایی توسط کارشناسان کمیسیون امور داروخانهها انجام میشود تا گواهی صلاحیت حرفهای و مجوزهای لازم صادر گردند.
آیا امکان خرید مجوز داروخانه وجود دارد؟
معمولاً افرادی که امتیاز لازم برای دریافت مجوز داروخانه را ندارند، به خرید داروخانه روی میآورند.

در واقع خرید داروخانه شامل انتقال مجوز داروخانه، سرقفلی و موجودی انبار داروها است که باید بر اساس قوانین و مقررات وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو انجام شود.
البته سرمایه گذاری داروخانه به دلیل چالشهای موجود در صنعت داروسازی و تأثیر مستقیم آن بر سلامت جامعه، باید با حساسیت ویژهای انجام شوند. یکی از مهمترین مراحل انجام این فرآیند، دریافت مجوزهای لازم همچون مجوزهای معاملاتی، مجوزهای فروش داروهای خاص و دیگر مجوزهای مرتبط بوده که باید بهطور دقیق از نهادهای مربوطه اخذ گردند.
علاوه بر آن بررسی وضعیت مالی و حسابداری داروخانه، نیز از دیگر جوانب حیاتی این معامله است. به عبارت دیگر خریدار باید بهدقت درآمدها، هزینهها و بدهیهای داروخانه را مورد بررسی قرار دهد تا از سلامت مالی آن اطمینان حاصل کند. در نهایت پس از تکمیل مراحل قانونی و دریافت مجوزهای لازم، ضروری است که یک قرارداد رسمی بین خریدار و فروشنده تنظیم شود. این قرارداد باید شامل تمامی جزئیات معامله، شرایط و تعهدات طرفین باشد تا از بروز هرگونه اختلاف در آینده جلوگیری شود.
تفاوت کلیدی بین داروخانه های خصوصی و زنجیره ای:کدام یک برای خرید بهتر است؟

خرید و فروش داروخانهها که به دو دسته داروخانههای خصوصی و زنجیرهای تقسیم میشوند، یکی از معاملههای مرسوم در دنیای امروز است که مورد توجه بسیاری از سرمایهگذاران و داروسازان قرار دارد. البته هر یک از این گزینهها دارای مزایا و معایب خاص خود هستند که میتواند بر فرآیند معامله تأثیر بگذارد. بهطورمثال در خرید داروخانه خصوصی، خریدار با یک یا گروهی از داروسازان معامله میکند و پس از آن میتواند تحت برند خود به فعالیت، ادامه دهد. اما در خرید داروخانه زنجیرهای، خریدار به یک شرکت خاص ملحق شده و باید تحت نام آن شرکت فعالیت کند.
داروخانه خصوصی چیست؟
داروخانههای خصوصی واحدهای مستقلی در نظام سلامت هستند که نقشی حیاتی در تأمین نیازهای دارویی و بهداشتی جامعه ایفا میکنند. یکی از اصلیترین ویژگیهای این داروخانهها، مالکیت مستقل آنها است که به داروسازان این امکان را میدهد، بر اساس نیازهای خاص مشتریان محلی خدمات خود را مدیریت کنند. همچنین رقابت محلی میان داروخانههای خصوصی باعث ارتقاء کیفیت خدمات و ارائه گزینههای بهتر به مشتریان میشود.
داروخانه زنجیره ای چیست؟
داروخانههای زنجیرهای به مجموعهای از داروخانهها اطلاق میشود که زیر نظر یک برند مشخص و با مدیریت متمرکز آن، اداره میشوند.

هزینهها و قیمتها در این نوع داروخانهها به دلیل مدیریت یکپارچهای که دارند کاهش یافته و به افزایش حاشیه سود آنها منتهی میشود. در ضمن یکی از ویژگیهای بارز داروخانههای زنجیرهای، کاهش هزینههای انبارداری و توزیع است که به نفع مصرفکنندگان تمام میشود. بااینحال، این نوع ساختار مدیریتی ممکن است منجر به وابستگی پرسنل به اهداف مالی شرکت شود و در برخی موارد، سلامت بیماران را تحت تأثیر قرار دهد. این انتقادات باعث شده تا بحثهای زیادی در مورد تأثیرات مثبت و منفی داروخانههای زنجیرهای بر نظام سلامت و کیفیت خدمات ارائه شده به مشتریان شکل بگیرد.