داروسازی، یک تجارت بزرگ و یکی از پرمتقاضیترین و سودآورترین صنایع جهان است که نقش پررنگی از جهت سلامت عمومی و اقتصاد کشور ایفا میکند. در واقع این صنعت شامل شرکتهای ساخت دارو است که به کمک دکتر داروساز به تولید و توزیع داروها میپردازد. با گسترش بیماریهایی همچون سرطان، ایدز و بیماریهای ویروسی در جامعه از طرفی پیری و افزایش سن، این صنعت در دنیا اهمیت بالایی کسب کرده است. برای اقتصاد کشور نیز صنعت داروسازی، جایگاه ویژهای داشته و سالانه ملیاردها دلار سودآوری میکند. در این راستا نقش بازاریابی در چنین صنعتی پررنگ میشود. مارکتینگ در داروسازی، یکی از اجزای مهم و حیاتی است. چرا که در دنیای داروسازی برای توسعه یک محصول دارویی نیاز به استراتژیها و راهکارهای ویژه در بازار دارید. در ادامه وظایف، مزایا و اهمیت مارکتینگ در صنعت بزرگ داروسازی را شرح میدهیم. پس اگر شما هم راجب این کار کنجکاو هستید تا انتها همراه ما باشید.
مارکتینگ داروسازی چیست؟
مارکتینگ یا همان بازاریاب در شرکتهای داروسازی، مسئول ایجاد ارتباط با مخاطبان متفاوت جامعه پزشکی همچون پزشکان، داروسازان، بیماران و تاجران صنعت دارو هستند. این حوزه شامل فرآیندهای متفاوتی از جمله شناسایی بازار، ایجاد استراتژی تبلیغاتی، برقراری ارتباط با پزشکان و داروسازان و بررسی رضایت مشتریان است. هدف اصلی از تشکیل مارکتینگها در داروسازی افزایش آگاهی بیماران، پزشکان و سایر کادر درمان به منظور مزایا و معایب انواع داروها و در آخر افزایش فروش و گرفتن بازار است.
اهمیت مارکتینگ یا همان بازیابی دارویی
مارکتینگ در داروسازی، نقش مهمی در تامین داروهای ضروری و ایجاد آگاهی عمومی نسبت به بیماریها و روشهای درمانی جدید و بهروز دارد. شرکتهای بزرگ داروسازی سهامهایی به ارزش کلان دارند و بازریابی یک نیرو محرکه برای رشد این سهامها محسوب میشود. در ادامه به مواردی که سبب اهمیت مارکتینگ در بازاریابی میشوند اشاره میکنیم:
درک نیاز مشتری: در واقع بازاریابی به شرکتهای بزرگ داروسازی راهکارهایی میدهد که بتوانند نیاز مشتری را شناخته و راهحلهای منحصر به فردی را ارائه دهند.
افزایش آگاهی عمومی: بازاریابی موثر داروها به پزشکان و کادر درمان کمک میکند تا از دستاوردهای جدید دارویی و علم نوین برای درمان آگاهی لازم را کسب کنند.
کسب درآمد و سود بالا: یک بازاریابی خوب در داروسازی به افزایش تقاضا و فروش شرکت کمک کرده و از این نظر درآمد دکتر داروساز و سودآوری شرکت را بالا میبرد. تحقیقات نشان از این میدهند که هرچه استراتژی مارکتینگ بهتر باشد، رشد درآمد و سرمایه شرکت بالاتر است.
جذب مشتری: راهکارهای جدید و استراتژیهای مارکتینگ در حفظ و جذب مشتری، نقش اصلی را ایفا میکنند. به طور کلی یک بازاریابی درست و اصولی، میتواند تا ۳۰ درصد یا بالاتر سبب جذب مشتری شود.

۱۰ وظیفه مارکتینگ در صنعت داروسازی
بازاریابی و مارکتینگ در داروسازی، فرآیندهای پیچیدهای است که وظایفی را برای گروه و تیمهای مارکتینگ مشخص میکند. با انجام این وظایف و رعایت آنها میتوان شرکت داروسازی را به پیشرفت رساند. در زیر به ۱۰ وظیفه مهم که هر شخص فعال در حوزه مارکتینگ موظف است آن را رعایت کند میپردازیم:
1. تبلیغات و نشان دادن برند
ارتباطات و تبلیغات در صنعت مارکتینگ و بازاریابی، حرف اول را میزند. یک مارکتینگ خوب باید گروه هدف خود را شناسایی کرده و محصولات خود را در بیمارستانها، دارو خانهها و مراکز درمان تبلیغات کند. این کار سبب نشان دادن برند و رشد آن میشود.
2. تحقیق و جمعآوری اطلاعات در مورد بازار
از وظایف اصلی مارکتینگ در داروسازی، تحقیق و جمعآوری اطلاعات راجب رشد بازار است. این کار را میتوان با استفاده از نظرسنجی، قرارگرفتن در جمعیت هدف و بررسی فروش داروهای مختلف انجام داد. همچنین لازم است که مارکتینگ از تکنولوژیهای جدید هم آگاه باشد تا بتواند با بهرهگیری از آنها محصولات جدید و متنوعی ارائه دهد.
3. یادگیری استراتژی های تبلیغاتی
مارکتینگها وظیفه دارند که استراتژیهای تبلیغاتیای طراحی کنند تا با قوانین همخوانی داشته باشد از طرفی سهام شرکت را بالا ببرد تا به سود برسند. اطلاعات دقیق و ارتباطات موثر با مراکز درمان در یادگیری و پیادهسازی این استراتژیها مهم است.
4. بهبود تجربه مشتری ها
یک مارکتینگ موفق وظیفه دارد که اعتماد مشتریان را جلب کرده و با آنها ارتباط موثری داشته باشد. همچنین با ارائه محصولات با کیفیت و مناسب، تجربه خوبی را برای مشتری به ارمغان آورد.
5. توسعه روابط با گروه هدف
یک بازاریاب موفق وظیفه دارد که ارتباط قوی و مستحکمی با پزشکان و داروسازان ایجاد کند. این کار سبب میشود که اطلاعات دقیقی از نیاز آنها به انواع دارو کسب کند.
6. تحلیل رقبا
یکی از وظایف اصلی تیمهای بازاریابی، تجزیه و تحلیل استراتژی رقبا برای شناسایی نقاط قوت و ضعف آنها است. این نکات و تحلیلها کمک میکند که استراتژیهای موثرتری ارائه دهید.
7. مدیریت توزیع محصولات
بخش مهمی از وظایف یک مارکتینگ، همکاری با فروشندگان و توزیع کنندگان دارو است. افزایش این همکاری میتواند نیازهای مردم را برطرف و سرعت عرضه دارو در بازار را افزایش دهد.
8. حفظ قوانین و مقررات
صنعت داروسازی به دلیل حساسیتهای بالای خود، قوانین و مقررات خاص و ویژهای دارد. در این راستا لازم است تا بازاریان و افراد حاضر در کار مارکتینگ با این قوانین آشنا شده و استراتژی یا برنامههای خود را بر حسب آن تنظیم کنند.
9. اطلاع از محصولات جدید و توسعه محصولات
یک گروه بازاریابی یا مارکتینگ خوب، لازم است تا با تیم توسعه و ساخت دارو هماهنگیها و ارتباطات موثری داشته باشد تا طبق نیاز بازار، داروهای قبل را توسعه داده و داروهای جدید را به تولید برساند. البته این کار نیاز به اندکی زمان، تحقیقات بالینی علمی، آزمایشگاهی یا حتی استخدام داروساز دارد.
10. گرفتن مجوز و تاییدیه های لازم
پیش از شروع مارکتینگ و توزیع یک دارو، باید مجوزهای لازم را از سازمانهای جهانی و ملی کسب کنید تا بتوانید آنها را در داروخانه و مراکز درمانی به دست بیماران و جامعه هدف برسانید.

ساختار کلی یک تیم مارکتینگ در داروسازی
هر سازمان و شرکتی برای آنکه به درستی و همینطور منظم به کارهای خود رسیدگی کند، نیازمند ساختار و سلسله مراتبی است. این ساختار در مارکتینگ هم وجود دارد و میتواند کارها را به درستی جلو ببرد. سلسله مراتب تعیین میکند که کدام افراد باید چه کاری را انجام دهند و گزارش را به دست افراد دیگر بدهند. فقط در این صورت است که یک مارکتینگ میتواند موفقیتهای بالایی کسب کند. به طور کلی در ساختار یک مارکتینگ، تیمهای زیر وجود دارند.
تیم تحقیق و جمعآوری اطلاعات: این بخش دادهها و اطلاعات بازار را جمعآوری کرده، نیازهای مشتری را شناسایی و استراتژی رقبا را ارزیابی میکند. اطلاعات تیم تحقیقاتی به بازاریابان جهت طراحی استراتژی برتر کمک میکند.
تیم برنامه ریزی: این بخش از تیم مارکتینگ با توجه به تحقیقات انجام شده و نیاز بازار، استراتژی طراحی میکنند.
تیم فروش و تبلیغات: یکی از مهمترین بخشها پس از تحقیق و استراتژی بخش تبلیغات و فروش است. این تیم با برگزاری همایش، جشنواره، نمایشگاه محصولات و سمینارهای معرفی دارو در حوزه پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی، کار فروش و تبلیغات را جلو میبرد.
تیم مدیریت محصولات: این تیم محصولات جدید و قدیمی را اولویت بندی کرده و طبق نیاز بازار آنها را توزیع میکند. همچنین کار قیمتگذاری هم مربوط به این بخش میشود.
تیم روابط عمومی و ارتباطات: تیم ارتباطات نقش مهمی را در ایجاد یک مارکتینگ موفق اعمال میکند زیرا اصول و پایه هر چیزی از جمله بازار، ارتباط با گروه هدف است. گروه هدف مارکتینگ داروسازی پزشکان، بیماران و رسانههای پزشکی هستند.

مزایای مارکتینگ در داروسازی
مارکتینگ یک کار تخصصی است که در زمینه بازاریابی کمک بزرگی به فروش و سودآوری محصولات یک شرکت میکند. مارکتینگهای داروسازی مزایایی برای شرکت و همچنین افراد دارند که در ادامه با آنها آشنا میشوید.
فروش و سود آوری
تحقیقات و اطلاعات آماری شرکتهای مختلف داروسازی، نشان میدهد آنهایی که از مارکتینگ و استراتژیهای بازاریابی استفاده کردهاند در آخر بهتر توانستهاند نیاز مخاطب را شناسایی کنند، حقوق داروساز بالینی در بیمارستان را افزایش داده و فروش بالاتری داشته باشند. از طرفی تبلیغات موثر در این مارکتینگها در سود دهی و جذب مخاطب به سمت برند دارویی بیتاثیر نبوده است.
افزایش آگاهی مخاطبان در حوزه سلامت و درمان
تبلیغات، همایشها و استراتژیهای فروش محصولات دارویی، سبب اطلاع یافتن افراد از مزایا، عوارض و کاربرد داروها همچنین حرفه داروسازی و آشنایی با شغل داروسازی برای کودکان میشود. این افزایش آگاهی، خود میتواند جامعه را به سمت خرید داروهای ایمن سوق دهد.
کمک به انتخاب دارو
ارتباط با مصرفکنندگان، پزشکان و سایر کادر درمان و اطلاعاتی که از آنها به دست آمده سبب شده که شفافیتهای دارویی به انتخاب دارو برای پزشکان کمک کند. در نتیجه این عمل، سیستم بهداشت و درمان را ارتقا میدهد.
استراتژی فروش در مارکتینگ داروسازی
مارکتینگ دارویی به دلیل حساسیت بالایی که دارد برخلاف بازارهای دیگر دارای قوانین سختگیرانهای است. بسیاری از کشورهای دنیا قوانین و حساسیتهای زیادی برای استراتژی فروش داروها لحاظ میکنند. به همین دلیل استراتژیهای داروسازی باید منطبق بر اصول و قوانین طراحی شود. از طرفی نقشه راه بازاریابی و استراتژیها تفاوتهای زیادی داشته به طوری که امروزه مارکتینگهای بزرگ به دلیل افزایش حقوق داروساز بالینی در شرکتهای داروسازی و کسب سود بالاتر به دنبال تغییر آنها هستند. بررسی تحلیل بازار و نکات تحلیل آن از طرفی برقراری ارتباط و تعاملات وسیع در شبکههای مجازی، کادر درمان و بررسی نکات قوت و ضعف استراتژی رقیبان، همه و همه سبب شده که مارکتینگهای داروسازی، استراتژی مناسبی را طراحی و در پیش بگیرند.

محدودیت های مارکتینگ در داروسازی
هر صنعتی از جمله مارکتینگ و بازاریابی، علاوه بر سوداوری بالا و مزایای زیادی که دارند دارای محدودیتهایی نیز هستند. این محدودیتها قرار نیست راه شما را صد کنند و مانع از ادامه کار شوند بلکه محدودیتهای حوزه مارکتینگ داروسازی برای افزایش ایمنی و سلامتی مردم وجود دارند. با برخی از این محدودیتها میتوانید در زیر آشنا شوید.
قوانین سرسختانه و پچیدگی های کسب مجوزهای لازم
دارو جزو اصلی سلامتی مردم محسوب میشود و اهمیت بالایی در دنیا دارد. بنابراین مارکتینگهای داروسازی به شدت تحت تاثیر قوانین سرسختانه دولتی برای تضمین امنیت و کارآمدی داروها قرار میگیرند. این قوانین سبب میشود که مارکتینگها مجبور شوند اطلاعات دقیقی از عوارض و مزایای دارو به آنها بدهند و پس از آزمایش مجوز برای خرید و فروش دارو صادر شود. برخی سازمانهای مهم جهانی مانند FDA به سبب این قوانین و محدودیتها به خصوص برای داروهای رایج یا داروهای بیماریهای مزمن، فرآیند تایید دارو را کند و پرهزینه میکند زیرا مارکتینگها موظف هستند مجوز پخش دارو در بازار را کسب کنند. بنابراین چنین قوانینی اگرچه برای مصرف کننده و گروههای هدف یک مزیت به حساب میآید اما کا را برای بازاریابی و گروههای مارکتینگ سخت کرده و همچنین توزیع و پخش دارو در بازار را هم کند میکند.
رقابت بالا و پیچیدگی های بازار
مارکتینگ داروسازی یکی از قویترین و پرطرفدارترین مارکتینگها در دنیا محسوب میشود. به همین دلیل رقابت در چنین بازاری زیاد است و پیچیدگیهای خاص خود را دارد. چنین رقابتی کار را برای شرکتها کمی سخت کرده و باید به فکر استراتژیهای جدید و پایداری باشند. از طرفی این کار قیمتها را در بازار زیاد میکند و اصلا به نفع بیماران و خانواده آنها نیست. ایجاد ارتباط دقیق، توسعه و تحقیق و همچنین برگزاری نمایشگاه و همایش، بخشی از استراتژی هستند که رقابت را کم کرده و این محدودیت را کاهش میدهد.

درخشش مارکتینگ در صنعت داروسازی
مارکتینگ یا همان بازاریابی در صنعت بزرگ داروسازی در توسعه و ترویج محصولات دارویی و کمک به جذب مخاطب در بازار، به شرکتهای دارو سازی کمک فراوانی میکند. بنابراین مارکتینگ در صنعت داروسازی، نقش مهم و موثری ایفا دارد و در واقع صنعت داروسازی و پیشرفتهای خود به آن گره خورده است. مارکتینگ داروسازی شامل ساختار بزرگی است که از گروههای مختلف تشکیل شده و منشا آنها یک مارکتینگ را شکل میدهند. برای داشتن یک مارکتینگ خوب و موثر برای شرکتهای داروسازی، نیاز به یک استراتژی برنامهریزی شده و دقیق دارید که این کار با بررسی دقیق و ارتباط با کادر درمان مهیا میشود. هر سئوالی راجب داروسازی یا فرق داروساز و فارماکولوژی دارید با سایت ما همراه باشید.