یبوست مشکل رایج گوارشی است که باعث میشود فرد برای تخلیهی روده کمتر از حد معمول به دستشویی برود یا موقع دفع مدفوع دچار درد و ناراحتی شود. این مشکل به دلایل مختلفی ایجاد میشود. با این حال نخوردن فیبر کافی، کمبود مایعات بدن و عدم فعالیت از جمله اصلیترین دلایل یبوست هستند، همچنین شرایطی مانند بارداری و مصرف داروهای خاص هم در ابتلا به این وضعیت نقش دارند. در بیشتر مواقع، یبوست با اصلاح رژیم غذایی و نوشیدن آب کافی برطرف میشود. با این حال اگر این اقدامات موثر نباشند پزشکان برای پیشگیری و درمان یبوست داروهای ملینی مثل شربت لاکتولوز را تجویز میکنند. شربت لاکتولوز کمک میکند روده مایعات بیشتری را جذب کند و با نرمتر کردن مدفوع باعث سهولت دفع آن خواهد شد. خرید شربت لاکتولوز برای کودکان با ارائهی نسخه پزشک امکانپذیر است. اما بزرگسالان میتوانند این دارو را بدون نسخه و با مشورت داروساز تهیه کنند. لاکتولوز اسیدیته مدفوع را هم تغییر میدهد. این اتفاق از رشد میکروبهای داخل روده جلوگیری میکند. به همین خاطر این دارو برای بیماران مبتلا به انسفالوپاتی کبد نیز مناسب است. در این مطلب قصد داریم هر آنچه لازم است دربارهی درمان یبوست با شربت لاکتولوز بدانید در اختیار شما قرار دهیم.
شربت لاکتولوز چیست؟
شربت لاکتولوز نوعی دارو است که معمولا برای درمان یبوست و برخی بیماریهای کبدی استفاده میشود. این دارو به دستهای از داروها به نام ملینهای اسمزی تعلق دارد که با کشیدن آب به رودهها، نرم شدن مدفوع و کمک به دفع راحتتر آن عمل میکنند. اما شربت لاکتولوز فقط به رفع یبوست محدود نمیشود. این شربت کاربردهای مهم دیگری نیز دارد. به عنوان مثال، میتوان آن را برای افرادی که از انسفالوپاتی کبدی رنج میبرند تجویز کرد؛ آنسفالوپاتی وضعیتی است که در آن سموم به دلیل اختلال عملکرد کبد در جریان خون تجمع میکنند. شربت لاکتولوز با کمک به حذف این سموم از بدن، نقش مهمی در مدیریت این بیماری دارد.
زمان مصرف شربت لاکتولوز
زمان مصرف شربت لاکتولوز در بزرگسالان و کودکان متفاوت است. توجه داشته باشید که در صورت مصرف دو نوبت در روز، بین هر دور 10 الی 12 ساعت فاصله در نطر بگیرید. در صورتی که نوبت اول دوز را ساعت 10 صبح مصرف کردید، دوز بعدی را باید ساعت 9 الی 11 شب مصرف کنید تا شربت به خوبی کار کند. همچنین می توان آن را با معده خالی یا با انواع نوشیدنی های مجاز (آب یا آبمیوه) میل کنید. در ادامه به بررسی مقدار و زمان مصرف در کودکان و بزرگسالان خواهیم پرداخت.
مقدار و زمان مصرف شربت لاکتولوز در بزرگسالان
- مقدار مصرف این شربت بسته به مقدار یبوست تا 2 بار در روز تجویز می شود. در هر دوز مصرف 15 میلی گرم توسط پزشکان توصیه می شود.
- در برخی بیماران خاص مانند انسفالوپاتی کبدی، مقدار دوز تا 3 بار در روز به مقدار 30 تا 50 میلی افزایش می یابد.
- از استفاده خودسرانه و بدون مشورت با پزشک خودداری کنید.
مقدار و زمان مصرف لاکتولوز در کودکان
- در کودکان 1 ماه تا یک سال دو بار در روز به مقدار 5 میلی لیتر
- کودکان 1 تا 4 سال دو بار در روز به مقدار 2.5 تا 10 میلی لیتر
- کودکان 5 سال به بالا دو بار در روز به مقدار 5 تا 20 میلی لیتر
- نکته مهم اینجاست که این دوزها برای مصارف عمومی مطابق با دستور روی بسته قرص یا شربت است. در صورتی که بیماری یا داروی خاصی مصرف می کنید با پزشک معالج خود مشورت کنید تا دچار مشکلات و عوارض جانبی نشوید.
عوارض شربت لاکتولوز
یکی از جنبه های مهمی که هنگام مصرف هر دارویی باید در نظر گرفت، درک عوارض جانبی است که ممکن است گریبان گیر شما شود. شربت لاکتولوز، اگرچه به طور کلی بی خطر در نظر گرفته میشود، ممکن است عوارض جانبی کمی داشته باشد که باید از آنها آگاه بود. شایان ذکر است که شربت لاکتولوز در درجه اول به عنوان ملین و نرم کننده مدفوع استفاده میشود. به این ترتیب، یکی از عوارض جانبی رایج افزایش حرکات روده است. این مورد میتواند منجر به ناراحتی موقت یا گرفتگی شکم برای برخی افراد شود.
یکی دیگر از عوارض جانبی احتمالی شربت لاکتولوز نفخ است. ایجاد نفخ به این دلیل است که لاکتولوز با افزایش مقدار آب در روده بزرگ عمل میکند که میتواند باعث تولید گاز شود. در موارد نادر، عوارض جانبی شدیدتری ممکن است رخ دهد. این عوارض میتواند شامل اسهال باشد که برای مدت طولانی ادامه دارد یا کم آبی بدن به دلیل از دست دادن بیش از حد مایعات ناشی از افزایش حرکات روده رخ دهند. در صورت تداوم یا بدتر شدن این علائم در طول زمان، مشورت با یک پزشک متخصص ضروری است.
مانند هر دارویی، همیشه احتمال واکنش های آلرژیک وجود دارد. اگر بعد از مصرف شربت لاکتولوز کهیر، خارش، مشکل در تنفس یا بلع را تجربه کردید، فوراً به پزشک مراجعه کنید زیرا این موارد میتواند نشان دهنده یک واکنش آلرژیک جدی باشد. مهم است که به یاد داشته باشید که همه افراد این عوارض جانبی را تجربه نمیکنند و بسیاری از افراد شربت لاکتولوز را بدون هیچ مشکلی تحمل میکنند.
از دیگر عوارض جانبی مصرف این شربت می توان به موارد زیر نیز اشاره کرد:
- هیپرناترمی (افزایش سدیم)
- هیپوکالمی (کمبود پتاسیم)
- حالت تهوع
- استفراغ
- باد گلو (آروغ زدن)
قیمت شربت لاکتولوز
باتوجهبه اینکه لاکتولوز یک داروی ارزانقیمت است، معمولاً در داروخانهها و فروشگاههای دارویی به قیمت مناسبی قابلتهیه است. قیمت شربت لاکتولوز ممکن است متغیر باشد و بسته به برند، تولیدکننده و نوع فروشگاه متفاوت باشد. علاوه بر این، میتوانید از تخفیفها و پیشنهادها ویژه فروشگاهها و داروخانهها بهره ببرید تا هزینه خرید خود را کاهش دهید. درهرصورت، بهتر است قبل از خرید لاکتولوز از چند منبع مختلف قیمت را مقایسه کرده و بهترین گزینه را انتخاب کنید.
افزودن دیدگاه