رادیو دارو چیست؟
رادیو دارو چیست؟ برای اینکه بتوانیم به این سوال پاسخ دهیم، ابتدا باید بدانید که نوکلید چیست؟ نوکلیدها موادی پرتوزا هستند که در طبیعت وجود دارند. این مواد به کمک فناوریها و مهندسیهای پیشرفته در جهان پیشرفته امروزی برای درمان انواع سرطان مورد استفاده قرار میگیرند؛ اما چطور یک نوکلید میتواند بیماری خطرناکی مثل سرطان را درمان کند؟ در ادامه با رادیو دارو و روند انجام آن آشنا شده و سپس روشهای دفع مواد رادیواکتیو از بدن را نیز بررسی خواهیم کرد.

پزشکی هسته ای چیست و چه اهمیتی دارد؟
پزشکی هستهای یکی از شاخههای مربوط به عکس برداری از بیماران مختلف است؛ در واقع افراد به کمک پزشکی هستهای میتوانند از مواد پرتوزا استفاده کرده و بیماریهای مختلفی مثل تومورها را تشخیص دهند. روش رادیو درمانی نیز یکی از راهکارهای مربوط به پزشکی هستهای است که برای درمان یا شناسایی انواع سرطان از این روش استفاده میکنند.
آشنایی با رادیو دارو و جزئیات مربوط به آن
رادیو دارو یکی از مهمترین روشهای درمانی موجود برای کنترل و مهار بیماری سرطان است. آیا میدانید که این روش چگونه به وجود آمده و ایزوتوپ چیست؟ ایزوتوپها یکی از ترکیبات رادیو دارو هستند. این مواد به کمک فروپاشی و پرتوهایی که دارند، به سادگی میتوانند سلولهای بیمار را درمان کنند. اگرچه این روش نمیتواند سرطان را به طور کامل درمان کرده و از بین ببرد؛ اما در کنترل بیماری بسیار موثر است.

بررسی فرآیند مربوط به رادیو دارو
رادیوتراپی چیست و چه فرآیندی دارد؟ در ابتدا باید بدانید که رادیو درمانی به دو بخش اصلی تقسیم میشود. این درمان از ترکیبات مختلف مربوط به ایزوتوپها به وجود آمده که به کمک تزریق یا داروها وارد بدن بیمار میشوند. پس از اینکه مواد رادیواکتیو وارد بدن فرد شدند، پرتوهایی را منتشر میکنند که میتوانند به درمان بیماری یا شناسایی آن کمک کنند. در ادامه انواع روشهای رادیو تراپی را معرفی خواهیم کرد.
1. رادیو تراپی و استفاده از آن برای تشخیص بیماری
در این روش ابتدا بیمار توسط پزشک معاینه شده و سپس با پیشنهاد پزشک، ترکیبات مربوط به رادیو درمانی وارد بدن فرد میشوند. این ترکیبات اشعههای مختلفی مثل اشعه گاما منتشر میکنند. در این زمان پزشک با کمک گرفتن از دوربینها تخصصی، از بدن بیمار عکس گرفته و از این طریق شدت و میزان پیشرفت بیماری مشخص میشود.
2. رادیو تراپی و استفاده از آن برای درمان بیماری
در این روش ترکیباتی که وارد بدن بیمار میشوند، بدن را اسکن کرده و سلولهای درگیر بیماری را شناسایی میکنند. در ادامه ترکیبات دارویی از طریق پروتئینهای سلول به آن متصل شده و پرتو درمانی را آغاز میکنند.

رادیو دارو برای درمان چه بیمارانی استفاده میشود؟
رادیو درمانی در زمینههای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. این روش درمانی یکی از اصلیترین روشهای مهار کننده بیماری سرطان محسوب میشود. رادیو دارو میتواند انواع سرطان مثل سرطان سینه، سرطان پوست، سرطان حنجره، تومور موجود در ریه، سرطان رحم یا cervix، پروستات رادیواکتیو، سرطان نخاع، سرطان استخوان و… را تا حدودی درمان کند.
میزان دوز مصرفی دارو برای هر نوع از سرطان متفاوت بوده و با تجویز پزشک تعیین میشود. بهتر است بدانید که این روش درمانی میتواند به کوچکتر شدن تومورها کمک کرده، علائم مربوط به بیماری را کاهش داده، درد بیمار را از بین برده و از پیشرفت سرطان جلوگیری کند.
معرفی مزیت های رادیو درمانی
- کنترل یا مهار بیماری خطرناک سرطان: این درمان با روش هستهای میتواند تومورهای خوش خیم را کنترل کرده و ابعاد این تومورها را کاهش دهد. ادامه مسیر درمانی به از بین رفتن تومور میانجامد.
- انجام درمان در کنار سایر روشها: خوشبختانه شما میتوانید از این روش درمانی به صورت همزمان و در کنار سایر روشها نیز استفاده کنید. این مسئله سرعت روند درمان را افزایش میدهد.
- جلوگیری از جراحی یا از بین رفتن یک عضو از بدن: اگر سرطان در بدن بیمار پیشرفت زیادی نکرده باشد، میتوانید با کمک گرفتن از رادیو درمانی بیماری را کنترل کرده و از انجام جراحی جلوگیری کنید.
- کاهش درد و علائم مربوط به سرطان: اگر از روش پرتو درمانی در زمان مناسب استفاده شود، علائم مربوط به سرطان و دردهای ناشی از بیماری به شدت کاهش مییابند. این موضوع یکی از خواص رادیو اکتیو و روش رادیو درمانی محسوب میشود.

معرفی معایب و عوارض رادیو درمانی برای اطرافیان
آیا عوارض اسکن هسته ای برای اطرافیان را میشناسید؟ همانطور که میدانید، در این روش درمانی به دلیل ترکیبات موجود در بدن بیمار، پرتوهای مختلفی از بدن فرد خارج میشوند. این پرتوها برای افراد دیگر تا حدودی خطرناک و آسیب رسان هستند. در این شرایط بیمار را در اتاقی دور از اطرافیان قرار میدهند تا عوارض مربوط به این روش درمانی برای اطرافیان بیمار از بین بروند.
عوارض ماده حاجب چیست؟
ماده حاجب همان مادهای است که در مسیر انجام پرتو درمانی به بدن بیمار وارد میشود تا عکسهای واضحتری از اندامهای مختلف گرفته شود. این ماده یک ترکیب ایمن است و در بدن اغلب افراد عوارضی ندارد؛ اما اگر بیمار شما بدن حساسی داشته باشد، ممکن است به این ماده واکنش نشان داده و علائمی مثل خارش، تورم، استفراغ، سرگیجه، سردرد و… را در حین تصویر برداری یا پس از آن مشاهده کنید.

آیا پرتو درمانی عوارض مشخصی دارد؟
عوارض این روش درمانی بر روی بیماران مختلف، متفاوت است. به طور کلی عوارضی مانند سرگیجه، سردرد، استفراغ، درد گلو، ریزش شدید مو، درد شدید، تورم و ملتهب شدن بدن، بی اشتهایی نسبت به هر نوع خوراکی، حساس شدن بدن و… نمونههایی از عوارض مربوط به رادیو درمانی است. ناگفته نماند که عوارض این روش درمانی ممکن است کمی پس از جلسه درمان نیز به وجود آیند.
هزینه های مربوط به رادیوتراپی و موارد موثر بر روی آن
از آنجایی که سرطان در دسته بیماریهای خاص قرار میگیرد، هزینههای مربوط به این بیماری نیز اغلب بسیار زیاد است. در این شرایط بررسی هزینهها و آگاهی از میزان هزینه این روش درمانی موضوعی مهم محسوب میشود. با توجه به اینکه سرطانها انواع مختلفی دارند، نمیتوان یک قیمت و هزینه واحد را برای این روش درمانی معرفی کرد.
به طور کلی موارد مختلفی به صورت مستقیم یا غیر مستقیم بر روی تعیین قیمت این روش درمانی موثر هستند؛ برای مثال نوع سرطان و تعداد جلسات مورد نیاز برای درمان کامل میتواند به صورت مستقیم بر روی هزینههای درمان اثر بگذارند. ناگفته نماند که هزینههای مربوط به رادیو دارو به صورت سالانه از طرف سازمان پزشکی کشور تعیین میشود.

رادیو دارو و کلینیک های مربوط به آن در ایران
برای اینکه بتوانید رادیو درمانی را به بهترین شیوه ممکن انجام دهید، باید ابتدا کلینیک معتبری پیدا کرده و سپس با مراجعه به پزشک متخصص، معاینات کامل را انجام داده و جزئیات مربوط به رادیو درمانیتان را دریافت کنید. همانطور که میدانید بهترین کلینیکها و بیمارستانهای ایران در حال حاضر میتوانند به شما در درمان این بیماری کمک کنند. در ادامه با چند نمونه از معتبرترین مراکز مربوط به پرتو درمانی آشنا خواهید شد.
- مرکز درمان به کمک پرتو دکتر کرباسی: این مرکز یکی از مراکز خصوصی و معتبر موجود در شهر تهران است که با کمک گرفتن از تجهیزات جدید و قدرتمند میتواند به شما برای درمان بیماری سرطان کمک کند.
- بیمارستان خصوصی پارس در تهران: این بیمارستان از مراکز خصوصی درمان سرطان محسوب میشود. بیمارستان پارس در خیابان ولیعصر، بالاتر از خیابان شهید بهشتی واقع شده و با استفاده از جدیدترین راهکارها برای درمان سرطان همراه شما خواهد بود.
- بیمارستان خصوصی میلاد تهران: بیمارستان میلاد یکی از بهترین مراکز درمان سرطان به کمک پرتو درمانی در ایران است. این بیمارستان در نبش خیابان شهید سروستانی قرار گرفته و از تجهیزات مناسبی نیز استفاده میکند.
- بیمارستان دولتی شهید بهشتی اصفهان: این بیمارستان در خیابان شمس آبادی اصفهان قرار گرفته و با استفاده از جدیدترین روشهای درمانی میتواند به شما برای درمان قطعی و سریع سرطان کمک کند.
- بیمارستان دولتی امام رضا در مشهد: بیمارستان امام رضا در بلوار شهید کلانتری مشهد واقع شده است. کادر بیمارستان و تجهیزات مورد استفاده در این مرکز تخصصی بوده و رادیو دارو را به بهترین شکل ممکن برای بیماران سرطانی خود به نتیجه میرسانند.

نتیجه گیری
در مطالب فوق ابتدا به سوال رادیو دارو چیست؟ پاسخ داده و سپس کاربرد این روش را عنوان کردیم. در ادامه فرآیند مربوط به این بیماری را بررسی کرده و مزایا و معایب پرتو درمانی را نیز معرفی کردیم. در آخرین بخش نیز چند نمونه از معتبرترین مراکز خصوصی و دولتی فعال در زمینه درمان سرطان را مطرح کردیم.
اگر به فکر درمان سرطان هستید یا علائمی از این بیماری را در بدن خود مشاهده کردهاید، باید هرچه سریعتر به بیمارستانی مراجعه کرده و پس از انجام آزمایشات مختلف از شرایط خود آگاه شوید. پرتو درمانی در دسته درمانهای موثر سرطان قرار میگیرد؛ در واقع اگر شما در زمان مناسبی از بیماریتان مطلع شوید، میتوانید با کمک گرفتن از رادیو دارو، آن را کنترل و مهار کنید.